MAAK KENNIS MET HET 'GOUDA MAAKT TOEKOMST TEAM'

Tessa Jongerius

Tessa Jongerius

Wat doe je? “Vanuit mijn werk in de kunsteducatie bij de Garenspinnerij ben ik het team binnengekomen om de educatie deel van de programmering op me te nemen. Mijn rol is inmiddels uitgegroeid naar Coördinator van het team programmering. Ik help mee met het samenstellen van de programmering en zorg ervoor dat de rest van het team goed hun werk kunnen doen. Het is enorm interessant om als een soort curator aan de slag te gaan om voor jullie zo’n divers mogelijk palet aan te kunnen bieden.”

Tip voor de toekomst “Kijk naar de lange termijn. Wees zuinig op de fragiele balans van onze natuur, want wij zijn ook onderdeel van het ecosysteem.”

Candice Monsanto

Candice Monsanto

Wat doe je? "Ik werk in het 'team productie'. Dit team werkt aan de belevenis van het terrein en wat er feitelijk voor geregeld moet worden. We zetten ons in om de meest interessante en verduurzamende faciliteiten naar het festival te brengen. Dit jaar steek ik mijn krachten in het normaliseren van het onderwerp: ‘Afval = Grondstof’. Elk festival werkt aan verduurzaming van het afvalplan, maar voor ons is “afval” ook een onderdeel van de belevenis."

Tip voor de toekomst "Wees mindful in wat je koopt, nuttigt, weggeeft, vraagt en aanneemt. Iedere keuze heeft een geschiedenis en een toekomst. "En uhmmm ‘The future is plantbased!’ Hahaha!"

Julie Middelkoop

Julie Middelkoop

Wat doe je? “Deze tweede editie stort ik me volledig op het organiseren van de markt en food court. Als één van de Vuigmakers en sinds kort met de Lompenloods sta ik veel op markten en festivals. Ik weet hierdoor wat er toe doet voor bezoekers en deelnemers. Net als in de rest van het leven draait het niet om meer meer meer, maar om kwaliteit en diversiteit. Ik omschrijf mezelf vaak als “internationale beleidsmaker en activist die lokaal is gegaan”.”

Tip voor de toekomst “Ga voor minder zodat dat wat je wel consumeert letterlijk en figuurlijk meer waarde krijgt. Als je daarnaast ook nog lomp doet en vuig bent heb je het helemaal voor elkaar. Koop tweedehands en kijk eens wat er allemaal van afval wordt gemaakt.”

Christa Schep

Christa Schep

Wat doe je? "Ik ben voorzitter van het team. Na een geweldig festival in 2022 zet ik mij nu in voor een nog innovatiever, inclusiever en leuker festival op 4 juni."

Tip voor de toekomst "Niet steeds meer en van ver, maar ga voor kwaliteit en dichtbij huis."

Marleen Remmen

Marleen Remmen

Wat doe je? “Ik ben onderdeel van ‘team communicatie’. We zijn met dit team ook verantwoordelijk voor aanvullende sponsoring. We maken de content, zorgen voor zichtbaarheid en de promotie voorafgaand van het festival. Hiervoor ontwikkelen we (online) content en benaderen we diverse media. Als groene projectmanager zet ik mijzelf in voor projecten die een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Met een achtergrond in het produceren van campagnes en events, voornamelijk buiten Gouda werd het tijd om eens iets voor mijn eigen stad te organiseren.”

Tip voor de toekomst “Wie geniet nu niet van een verkoelende, kleurrijke oase? Zelfs in de kleinste hoekjes en kiertjes kan je de mooiste planten laten groeien. Fijn voor jezelf en de biodiversiteit. Dus hup die tegel er uit en (inheems) groen erin!”

Irma Munneke

Irma Munneke

Wat doe je? “Als lid van het “team productie” ben ik verantwoordelijk voor het opstellen van een veiligheidsplan, aanvragen van de evenementenvergunning, de aankleding van het terrein en het coördineren van de vrijwilligers. Als adviseur duurzaamheid bij een bouwkundig adviesbureau probeer ik de bebouwde wereld duurzamer en groener te maken en de mensen bewust te maken wat zij kunnen bijdragen aan een betere wereld. Het Gouda maakt toekomst festival is een perfecte en leuke manier om dat te doen.”

Tip voor de toekomst “Met kleine stapjes kan je grote dingen bereiken.”

Marleen van den End

Marleen van den End

Wat doe je? "Ik ben grafisch ontwerper – met groene vingers – voor duurzame & gezonde merken, events en ondernemers. Voor Gouda Maakt Toekomst heeft Marleen de kleurrijke en uitgesproken huisstijl ontworpen. Marleen is mede verantwoordelijk voor de Communicatie van het festival. Ze is dol op fietsen door weer & wind, kweekt graag haar eigen groentes en slooft zich graag uit in de groene keuken."

Tip voor de toekomst "Een groene, bewuste levensstijl is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor je gezondheid. Ik zeg: win win. Dus fiets je in het zweet en gooi je boodschappenmandje vol met seizoensgroentes!"

Johanna Weggelaar

Johanna Weggelaar

Wat doe je? “Ik zit in het 'team programmering'. We zijn bezig met het samenstellen van een mooi programma voor het festival. Hierbij willen we tegelijk een podium geeft aan lokale initiatieven - uit Gouda en de regio - en aan inspirerende projecten van verder weg. Ik werk als projectleider op het gebied van duurzaamheid en cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat we niet alleen technische oplossingen nodig hebben. maar dat vooral een culturele transitie cruciaal is om een nieuwe maatschappelijk model te kunnen bedenken. Als Française van oorsprong en nieuwkomer in Gouda wil ik me inzetten voor mijn stad en nieuwe inspiratie brengen voor een betere toekomst.”

Tip voor de toekomst “Hoezo kan het niet anders? Het kan altijd anders! We zitten vaak vast aan patronen, oude gewoontes en denksystemen. Kunst kan helpen om een andere toekomst te verbeelden.”

Harry Clemens

Harry Clemens

Wat doe je? "Ik beheer het geld van subsidiegevers en deelnemers. Dat doe ik als penningmeester van Stichting Fairtrade Gouda én lid van het team. Ik ben zeer betrokken bij duurzaamheid vanuit een mondiaal perspectief en werk nu bij FairClimateFund. Ik heb lang in landen van het ‘mondiale zuiden’ gewoond. De ongelijkheid in de wereld is groot en klimaatverandering treft de armsten als eerste. Duurzaamheid gaat om milieu, maar vooral om mensen. Dat is mijn boodschap bij Gouda Maakt Toekomst. Het festival is zo leuk vanwege de positieve boodschap en het enthousiasme van de groep."

Tip voor de toekomst "Ongelijkheid is de kern van alle problemen. Als we in Nederland meer stil zouden staan bij de mooie dingen in het leven en reclame voor onnodig spul verbieden of negeren zijn we een stap verder. Begin bij jezelf, maar uiteindelijk moet de overheid beleid veranderen. Onder druk wordt alles vloeibaar."

Peggy Munnikhuis

Peggy Munnikhuis

Wat doe je? “Vorig jaar heb ik een klimaatbijeenkomst georganiseerd in de Goudse Schouwburg. Het was een groot succes. Dit jaar heb ik mij aangesloten bij het festival ‘Gouda Maakt Toekomst’. Met mijn team organiseer ik verschillende activiteiten als muziek, straattheater, workshops, kunst en innovatie projecten en sprekers, alles m.b.t. het thema duurzaamheid. Ik vind het leuk én belangrijk om gezamenlijk met een groep enthousiaste vrijwilligers uit Gouda mijn steentje bij te dragen. Mensen op een positieve manier informeren, enthousiasmeren en aanzetten tot actie.”

Tip voor de toekomst “We hebben een gezamenlijk probleem, dat we gezamenlijk hebben veroorzaakt en weer gezamenlijk gaan oplossen’. Dus op naar een toekomstbestendige aarde met als slogan: ‘Duurzaam is het nieuwe sexy!”

Jochem Jongerius

Jochem Jongerius

Wat doe je? "Ik maak onderdeel van 'team communicatie', ik help met de sponsoring en met (inhoudelijke) content. Als wetenschapper help ik in mijn dagelijkse leven met het mogelijk maken van de energietransitie door te werken aan opslag voor hernieuwbare bronnen en help ik met verduurzamen van de industrie."

Tip voor de toekomst "Minder (consumeren) is meer want voorkomen is beter dan genezen. Simpel, effectief, goedkoop, en het geeft ook nog eens een boel meer rust."

Gini van den Berg

Gini van den Berg

Wat doe je? "Ik ben kunstenaar en was voorheen communicatie-adviseur. Ik voel een sterke en groeiende behoefte om me te verbinden met m'n omgeving, zowel met mens als milieu / moeder aarde. Ik vind het team en de activiteiten van 'Gouda maakt toekomst' heel inspirerend. En zet me heel graag in vanuit 'team communicatie' om anderen ook weer te inspireren!"

Tip voor de toekomst "Steun groene initiatieven en koop, leen of huur vooral van groene ondernemers. Ga samen met anderen aan de slag om je eigen gedrag te vergroenen, door samen bijvoorbeeld (nog vaker) vega(n) recepten te maken. Want... wie groen doet groen ontmoet :)"


Instagram