TALKS

De talks vinden plaats in een College Tour-achtige setting. Moderator Anne van Blanken interviewt verschillende gasten over diverse onderwerpen en creëert ruimte voor interactie d.m.v. vragen vanuit het publiek. Naast de interviews geven Peter Scheer van ‘From Pee To Tea’ en Hille van der Kaa van ‘Those Vegan Cowboys’ een presentatie over hun onderwerp.

Dus wil je meer weten over wat een Klimaatburgemeester allemaal doet, waar Groene Zinzoekers voor staan en wat er allemaal gebeurt op een Eco-school? Maar ook waarom voedselbossen belangrijk zijn, hoe muntthee wordt gemaakt uit urine én over echte kaas zonder dat er een levende koe aan te pas komt? Kom luisteren en laat je inspireren. Wat zou jij de gasten willen vragen?

Iedere spreker heeft op het terrein van de Talks ook een stand ter verdieping van hun onderwerp, zodat je voor- en achteraf van hun presentatie extra informatie kunt inwinnen.

TALK 1

Tijd:      14.30 - 15:00

Onderwerpen:

  • Klimaatburgemeester: door Arthur van Dijk- Baak
  • Groene Zinzoekers: door Groene Christenen en Groene Moslims (met stand aanwezig)
  • From Pee to Tea – van urine tot muntthee: door Peter Scheer (zie ook Kunst en Innovatie)

 


TALK 2

Tijd:      15.30 - 16.00

Onderwerpen:

  • Eco-schools: Yvette van Gastel, docent Antoniuscollege Gouda (met stand aanwezig)
  • Voedselbos: door Arjan van Essen (met stand aanwezig)
  • Those Vegan Cowboys  - echte kaas zonder koe: door Hille van der Kaa (zie ook Kunst en innovatie)Klimaatburgemeester:
Een klimaatburgemeester is een inspiratiebron voor de buurt, de vereniging of je collega's. Ze zetten zich in voor een beter klimaat. Het zijn voorbeelden in hun gemeente en inspireren anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te energie besparen.

Groene Zinzoekers:
Planet, People, Profit/Prosperity & Purpose. Spiritualiteit en duurzaamheid, het lijken op het eerste gezicht misschien twee heel verschillende zaken. Maar spiritualiteit wordt niet voor niets de vierde P genoemd (purpose/bezieling). De menselijke binnenkant is de essentie van duurzaamheid. De innerlijke zoektocht naar de zin van het bestaan en de reflectie hierop brengt ons vaak tot erg boeiende nieuwe inzichten. Juist daarom is spiritualiteit zo belangrijk voor duurzame menselijke vooruitgang. Het zet je aan het denken én het zet je in beweging. Wat inspireert jou? Kom langs bij de Groene Zinzoekers, pak een bol wol en ontdek wat ons verbindt!

From Pee to Tea
In samenwerking met European Space Agency's programma MELiSSA heeft Peter Scheer met het project From Pee to Tea een technologie ontwikkeld die urine omzet naar 90% schoon water en 10% meststoffen. Inspiratie voor circulariteit vanuit de ruimtevaart. Met de meststoffen kunnen ze groente en dus ook verse munt telen. Het water gebruiken ze als irrigatie water of zou zelfs als drinkwater gebruikt kunnen worden.

Eco-schools
Als het ergens belangrijk is om met duurzaamheid aan de slag te gaan, dan is het wel op scholen. Door jongeren mee te geven dat we zuinig moeten zijn op onze planeet, bereiken we niet alleen de jongeren zelf, maar ze nemen deze boodschap ook mee naar huis en mee hun verdere leven in. Daarom zet het Antoniuscollege zich in om het keurmerk Eco-Schools te bemachtigen, om een zo duurzaam mogelijke school te worden.

Voedselbos
Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie op basis van de permacultuur gedachte. Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met een enkele laag - de akker- gewerkt maar ook met de lagen daarboven. Een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein.

Those Vegan Cowboys
Those Vegan Cowboys maken kaas van gras, zonder gebruik van levende dieren. Ze maken kaas met hulp van Margaret, de roestvrijstalen koe. Margaret produceert ie in een laboratorium in Gent de holy grail van alle kaassoorten: caseïne. Hiermee kunnen de cowboys op termijn alle kaassoorten – van blauwschimmel tot Parmezaan – exact namaken. Maar dan zonder gebruik van dieren. Het bedrijf Those Vegan Cowboys werd in 2019 opgericht door de founders van De Vegetarische Slager. Na de verkoop van de slager aan Unilever, stortten zij zich in dit nieuwe avontuur. Ze zetten na het vlees nu ook de wereld van de zuivel op zijn kop. Hille van der Kaa is als COO de opperregelaar van de cowboys. Ze neemt deze zomer Margaret op tournee, om haar ongelooflijke verhaal te vertellen.

Instagram